POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA „POMOĆ LOKALNE ZAJEDNICE ZA UGODNO ŽIVLJENJE OSOBA TREĆE DOBI- FAZA II“

Dana 30. lipnja 2021. godine s početkom u 13:00 sati u Vatrogasnom domu Letovanić, Letovanić 126 održana je početna konferencija projekta „Pomoć lokalne zajednice za ugodno življenje osoba treće dobi- faza II“ temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u razdoblju 2014.-2020., UP.02.1.1.13.0246.

Nazočnima se uvodno obratio načelnik Općine Lekenik, Ivica Perović, ing. prom. koji je u svojem govoru izrazio zadovoljstvo što će se zaposliti 30 žena i na taj način omogućiti svojim obiteljima egzistenciju, te se zahvalio partnerima na projektu: Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područni ured Sisak i Centru za socijalnu skrb Sisak na dosadašnjoj suradnji kao i na ovoj suradnji na projektu. Potom je također zahvalio i ženama pripadnicama ciljne skupine što su se javile na Oglas i što će stanovnicima općine Lekenik starije životne dobi svojim radom omogućiti povećanje kvalitete života, te im pomoći u obavljanju u obavljanju osnovnih životnih potreba.

Nešto više o samom projektu rekla je voditeljica, Marijana Komar koja je istaknula da usluga pomoć u kući više nije samo usluga koja poboljšava kvalitetu života korisnika već je od ključne važnosti za život i zdravlje korisnika, zadovoljenje njihovih tjelesnih, osobnih, emocionalnih i duhovnih potreba. Također je napomenula da će zaposlenice pružati potporu i podršku osobama starije životne dobi i to za 180 osoba u dobi od 65 i više godina i nemoćnim osobama neovisno o dobi na način da će im pomagati u obavljanju osnovnih životnih potreba koje te osobe teže mogu samostalno obavljati, a odnosi se na pružanje pomoći u dostavi namirnica, lijekova, pripremi obroka, održavanju čistoće njihovih domova.
Ujedno je čestitala ženama na završenom osposobljavanju, te im zaželjela uspješan daljnji rad sa stanovnicima općine starije životne dobi.
Na kraju je naglasila da smatra da je ovo jedna specifična djelatnost jer osim psihofizičke sposobnosti mora se imati i visoka razina empatije prema ljudima koje možda i prvi puta vide jer topla riječ neki puta možda i više vrijedi od fizičke aktivnosti.

Nazočnima se još obratila i Mašenka Selulić, predstavnica Centra za socijalnu skrb koja se zahvalila na dugogodišnjoj suradnji kao i sadašnjoj na projektu, te je istaknula da je sretna radi ovog Programa Zaželi jer provedbom istog omogućeno je populaciji starije životne dobi da im se pruži pomoć u svakodnevnom obavljaju svojih potreba bez obzira na imovinski cenzus jer Zakon o socijalnoj srbi predviđa Pomoć u kući, ali je isti ograničen cenzusom prihoda. Potom je izrazila zadovoljstvo na nastavku provedbe Programa, te uputila čestitke ženama na uspješnom obrazovanju, te im zaželjela uspješan rad.

Na kraju konferencije načelnik, Ivica Perović i direktorica Učilišta magistra, Dijana Turudić uručili su ženama Uvjerenja o osposobljavanju.

 

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content