Završeni IX. DANI BANA JELAČIĆA I POŠTARA KLEMPAJA

Trojačka nedjelja u znaku folklora u susreta bana Jelačića i poštara Klempaja

Ovog vikenda u Lekeniku su održani IX. Dani bana Jelačića i poštara Klempaja, tradicionalna kulturno-turistička manifestacija u organizaciji TZO-a Lekenik. Davne 1848. godine lekenički poštar Josip Klempaj je osobno u Lekeniku uručio carski dekret tada pukovniku Jelačiću o imenovanju za hrvatskog bana. Nedugo nakon toga, zbog njegovih zasluga i vrlina, ban Jelačić je imenovao Josipa Klempaja za prvog vrhovnog upravitelja svih hrvatsko-slavonskih pošta. U spomen na njihov susret u Lekeniku, TZO Lekenik sa svojim partnerima održava ove dane.

Manifestacija je otvorena u petak navečer kulturno-glazbenim programom sa mirisima povijesti u prepunom Društvenom centru H. Gmeiner.  Program je započeo impresivnom plesnom točkom Umjetničke udruge Plemićka mladež iz Zaprešića čiji su članovi u još dva izlaska u prekrasnim krinolinama i muškim dvorskim odorama udahnuli dašak dvorskog života 19. st. Stihove o slavnom događaju i susretu bana Jelačića i poštara Klempaja interpretirali su izvrsni hrvatski glumac Goran Grgić i književnik Rusmir Agačević koji je i napisao iste. Njihova izvedba  oduševila je sve prisutne i nagrađeni su velikim aplauzom.

Prisutnima se obratio načelnik Općine Lekenik Ivica Perović i zamjenica župana SMŽ-a Anita Sinjeri-Ibrišević. Otvorenju manifestacije prisustvovali su i posjetitelji iz Velike Gorice u sklopu svojih Turopoljskih skitnji.

U subotu je održano tradicionalno natjecanje „Mali poštar“ u brzini i spretnosti u vožnji bicikla uz dostavu poštanskih pošiljaka kod poštanskog ureda u Lekeniku.

Trojačka nedjelja je po običaju, centralni dan proslave Dana bana Jelačića i poštara Klempaja. Ove godine, program su obogatili 12. Lekenički folklorni susreti u dvorištu Hrvatskog doma koje je otvorio župan Ivo Žinić.  Na kraju susreta, folkloraši su zapjevali pjesmu Ustani bane što je bio znak dolaska bana J.Jelačića. On je pak stigao sa konjskom zapregom zajedno sa poštarom Klempajom i dvorskom svitom. Na pozornici su uprizorili susret iz 1848. i predaju carskog dekreta.

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content