U PETAK OTVORENI IX. DANI BANA JELAČIĆA I POŠTARA KLEMPAJA

Program obilježili dvorski plesovi i stihova izvedba Gorana Grgića i Rusmira Agačevića

Ovog vikenda u Lekeniku su održani IX. Dani bana Jelačića i poštara Klempaja, tradicionalna kulturno-turistička manifestacija u organizaciji TZO-a Lekenik. Davne 1848. godine lekenički poštar Josip Klempaj je osobno u Lekeniku uručio carski dekret tada pukovniku Jelačiću o imenovanju za hrvatskog bana. Nedugo nakon toga, zbog njegovih zasluga i vrlina, ban Jelačić je imenovao Josipa Klempaja za prvog vrhovnog upravitelja svih hrvatsko-slavonskih pošta. U spomen na njihov susret u Lekeniku, TZO Lekenik sa svojim partnerima održava ove dane.

Manifestacija je otvorena u petak navečer kulturno-glazbenim programom sa mirisima povijesti u Društvenom centru H. Gmeinar.  Program je započeo impresivnom plesnom točkom Umjetničke udruge Plemićka mladež iz Zaprešića čiji su članovi u još dva izlaska u prekrasnim krinolinama i muškim dvorskim odorama udahnuli dašak dvorskog života 19. st. Stihove o slavnom događaju i susretu bana Jelačića i poštara Klempaja interpretirali su izvrsni hrvatski glumac Goran Grgić i književnik Rusmir Agačević koji je i napisao iste.

Prisutnima se obratio načelnik Općine Lekenik Ivica Perović  koji tom prilikom potpisao zahtjev i početak inicijative za izgradnju spomenika poštaru Klempaju. Okupljenima se obratila i zamjenica župana SMŽ-a Anita Sinjeri-Ibrišević. Zahvalila se čelništvu općine Lekenik na vrijednom radu na promicanju svih vrijednosti „općine ugodnog življenja“.  Otvorenju manifestacije prisustvovali su i posjetitelji iz Velike Gorice u sklopu svojih Turopoljskih skitnji, moglisu uživati u nagrađivanom filmu Lekenik, općina ugodnog življenja, program je završio pjesmom KUD-a Kolovrat.

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content