Proslavljeno Jurjevo – Dan Općine Lekenik

Jurjevo je obilježeno misom, svečanom sjednicom, kulturno-umjetničkim programom i paljenjem jurjevskog krijesa


Ovog vikenda, održana je centralna proslava Dana općine Lekenik. Subotnji program, ujedno i slavljenje Sv. Jurja, započelo je svetom misom u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Lekeniku. Nakon mise, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanstva županijske i općinske vlasti, političkih stranaka te predstavnici MUP-a  položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred crkve.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Društvenom centru H. Gmeiner nastavljeno je obilježavanje Dana općine Lekenik. Sjednici su se odazvali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, saborski zastupnik i gradonačelnik susjedne Velike Gorice Dražen Barišić, zastupnica u Euro parlamentu Marijana Petir, župan SMŽ-a Ivo Žinić, te brojni drugi čelnici i predstavnici JLS-ova, institucija i organizacija.

1Pozdravnu riječ svima prisutnima prvi je uputio predsjednik Općinskog vijeća Nikola Sovina, a potom se obratio načelnik Općine Ivica Perović koji je napravio presjek prošlogodišnjih aktivnosti te spomenuo neke od važnijih projekata za Lekenik, kao što je poslovna zona Marof-Lekenik koja bi trebala biti gotova do rujna ove godine.„Drugi važan projekt koji nam je od velike važnosti je izgradnja dijela kolektorskog sustava od Poslovne zone do planiranog pročistača. Tu se situacija promijenila jer projektira se cijelo područje Općine Lekenik i to je još jedan od važnih projekata u suradnju s Privredom Petrinja i Hrvatskim vodama, gdje projektiramo vodovod i kanalizaciju za cijelo područje Općine Lekenik i to ćemo završiti do kraja godine. Isto tako, niti lani nas nisu zaobišle poplave. U dva navrata poplavljeno je naše Pokuplje, nastala je ponovo velika šteta na poljoprivrednim površinama te stambenim i gospodarskim objektima. Nakon toga, došlo je pomaka. Hrv. vode započele su sa obnovom vodnih objekata, ne u cijelosti ali se nadamo nastavku tih radova i dolaskom nove vlasti. Svakako važan događaj prošloj godini je otvorenje autoceste do Lekenika, nažalost sa naplatom cestarine ali njome su nam otvorene nove mogućnosti”, kazao je načelnik Perović te spomenuo ulaganja općine u programe socijale, kulture, sporta, turizma i vatrogastva, izuzetno dobru suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom, županom Žinićem i upravnim tijelima, sa Simorom i Privredom Petrinja.

Riječi pohvale uputio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je pronašao vremena među svojim brojnim obvezama da se odazove pozivu na  lekeničko Jurjevo. „Lekenik je uvijek bio blizu zagrebu, sada je još bliže otvorenjem autoceste do Lekenika. Moji prethodnici za govornicom rekli su puno toga, pa ja neću ponavljati. Pohvaljujem rad Općine Lekenik i načelnika Perovića, te poručujem da Grad Zagreb stoji na raspolaganju za bilo koji oblik suradnje ili pomoći“, rekao je Milan Bandić.

Načelnikom Općine Lekenik zadovoljna je i europarlamentarka Marijana Petir. „Ponosna sam na načelnikaPerovića koji odlično obavlja svoj posao. Detaljno je upućen u svaki problem. Općina Lekenik pokazuje koliko smisla imaju naše općine. Kada ih ne bi imali, vjerojatno se nitko ne bi sjetio ovog područja. Drago mi je da sve veći broj investitora iskazuje interes za dolazak u Poduzetničku zonu Marof na kojoj smo dugo vremena radili. To je neki signal da ćemo otvarati radna mjesta, a to nam je garancija da ćemo zadržati mlade ljude ovdje”, rekla je Petir.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je izjavio kako je suradnja s Općinom Lekenik izuzetna. „To govore i zajednički projekti na kojima radimo gdje Županija pripomaže da ova Općina, koja ima veliku perspektivu u razvoju, jer uskoro će biti otvorena Poslovna zona, vrlo je primamljiva za ulaganje, za poduzetništvo i ima jako puno interesa. To će pridonijeti zapošljavanju. Obostrani interes je i Županije i Općine zapošljavanje mladih ljudi, to je nužno. Općina ima jako dobro razrađenu strategiju i razvojne projekte”, istaknuo je župan Žinić.

Program proslave Jurjeva i Dana općine nakon svečane sjednice, nastavljen je kulturno-umjetničkim programom u predvorju OŠ Mladost Lekenik zbog lošeg vremena te paljenjem tradicionalnog jurjevskog krijesa u noćnim satima. U jutarnjim satima održan je tekvando turnir “Lekenik Open”, natjecanje u gađanju glinenih golubova. U petak je održan malonogometni kup Općine Lekenik u Pešćenici te Izložba vina u Letovaniću.

(u prilogu su i fotografije s ostalih događanja)

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content