POZIV OBRTNICIMA – PRIJEVOZNICIMA PUTNIKA I TERETA

Svi profesionalni prijevoznici, neovisno o tome da li obavljaju prijevoz putnika ili tereta, prema Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, a koji je usklađen s Direktivama i Uredbama Europskog parlamenta i Vijeća, moraju imati početne kvalifikacije i redovito se osposobljavati kroz obveznu periodičku izobrazbu vozača.

 

KOD 95 je oznaka koja se upisuje u vozačku dozvolu na stražnjoj strani te se obnavlja svakih pet godina periodičkom izobrazbom vozača. Obvezna je za sve vozače C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ili DE kategorije, odnosno za one koji imaju položene kategorije za kamion ili autobus. Vozači navedenih kategorija koji su državljani neke od članica EU ili vozači trećih država zaposleni u tvrtkama s poslovima u nekoj od članica EU koji obavljaju cestovni prijevoz javnim cestama u Republici Hrvatskoj, moraju u vozačkoj dozvoli imati upisan KOD 95.

 

Uslijed učestalih upita naših članova nastavno na periodičku izobrazbu vozača vezano za KOD95, Udruženje obrtnika Sisak poziva svoje članove, obrtnike prijevoznike da se do 01. listopada 2019. godine prijave ukoliko im je potrebna obnova odnosno produženje oznake KOD95. Ukoliko se prijavi dovoljan broj polaznika (minimalno 10 osoba) Udruženje obrtnika Sisak organiziralo bi skupnu obuku za svoje članove, koja bi se održala u Sisku. Obuka bi se provodila u suradnji s Centrom za osposobljavanje Žabac iz Zagreba, ovlaštenom od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za provođenje programa za stjecanje početnih kvalifikacija i periodičke izobrazbe vozača.

 

Periodička izobrazba vozača sastoji se od obuke kojom se vozačima osigurava dopuna znanja potrebnih za njihov rad, posebno glede sigurnosti u cestovnom prometu i racionalizacije potrošnje goriva. Po završetku obuke koja traje 35 sati, vozačima se izdaje svjedodžba kojom se potvrđuje periodička izobrazba. Cijena edukacije je zakonom propisana te iznosi:

 

  • 1500,00 kn – za prijevoznike koji se bave prijevozom samo tereta ili samo putnika
  • 2250,00 kn – za prijevoznike koji se bave prijevozom tereta i putnika.

 

Navedenu cijenu edukacije polaznici plaćaju direktno izvođaču programa obuke. U slučaju prijave dovoljnog broja polaznika edukacija bi bila organizirana u najkraćem mogućem roku, ovisno o raspoloživim terminima edukatora, a najvjerojatnije tijekom mjeseca listopada 2019. godine. O samim terminima polaznici bi bili pravovremeno obaviješteni. Svi potencijalno zainteresirani polaznici mogu se prijaviti putem e-maila uo.sisak@hok.hr

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content