PODUZETNIČKA ZONA MAROF LEKENIK – POKRETAČ LOKALNOG RAZVOJA

U prostoru Narodne knjižnice i čitaonice Lekenik održana je u petak, 19. prosinca 2014. godine početna konferencija projekta „Poduzetnička zona Marof Lekenik – pokretač lokalnog razvoja“
Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu na području naše županije. Vrijedan 32, 6 milijuna kuna, prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda Europske unije u sklopu Programa 2007.-2013. sklopljenog s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, ovaj projekt omogućit će razvoj i ove općine, ali i Sisačko-moslavačke županije. Nositelj projekta je općina Lekenik, a projektni partner Sisačko-moslavačka razvojna agencija SIMOR-a. Lekenik će za 24 mjeseca u svojoj poslovnoj zoni imati izgrađenu komunalnu i energetsku infrastrukturu. Početak je ovo ozbiljnijeg razvoja općine i cijelog okruženja.

Dolazak poduzetnika i nova radna mjesta

– Realizacijom ovog projekta malim i srednjim poduzetnicima bit će stavljeno na raspolaganje 304.300 četvornih metara uređenog i potpuno opremljenog građevinskog zemljišta na izuzetno atraktivnoj lokaciji. Na neki način mi smo lideri na ovom području, rekao je načelnik općine Lekenik Ivica Perović, te podsjetio kako ovo nije jedini projekt jer iz programa IPARD za izgradnju kolektorskog sustava od Poslovne zone do recipijenta-ispusta općini su odobrena sredstva od 7 milijuna kuna. Sve su ovo preduvjeti, kazao je načelnik Perović da se dovedu poduzetnici u zonu, zaposle mještani Lekenika i županije, a naravno i potakne razvoj gospodarstva. To nam je cilj – zaključio je Perović.
Direktor SIMORA-e Mario Ćelan kazao je kako nije bilo jednostavno pripremiti ovaj projekt. – Jedan je od rijetkih koji je prošao vezan uz poslovne zone, jer je na razini svih ministarstava najavljivano kako se više neće poticati izgradnja poslovnih zona, jer je većina njih u Hrvatskoj prazna i neiskorištena. Ipak, blizina zračne luke, željeznice, auto ceste, potencijal je koji je prepoznat na ovom području – rekao je Ćelan. Opći cilj ovoga projekta čija je realizacija službeno započela 01. listopada, a trajat će 24 mjeseca je doprinijeti održivom razvoju općine Lekenik i šireg okruženja poticanjem rasta malih i srednjih poduzeća i stvaranjem novih radnih mjesta. Omogućit će se ovo izgradnjom komunalne i energetske infrastrukture u poduzetničkoj zoni te ulaganjem u razvoj ljudskih potencijala i marketing. Projekt je predstavila voditeljica Projekta Anamarija Vulić Kovjanić.

Lekenik pokazatelj da se može

Konferenciji su nazočili i župan Ivo Žinić i njegova zamjenica Anita Sinjeri-Ibrišević, a župan je, u svojoj izjavi naznačio važnost ovog projekta, kako za samu Općinu lekenik, tako i za Sisačko-moslavačku županiju – Volio bih da on bude završen kako je planirano, u roku od 24 mjeseca, a onda je na nama, a prije svih na općini, na načelniku, da tu zonu napunimo. Premalo je, do sada, učinjeno na privlačenju sredstava iz fondova, a ovo je pokazatelj kako se može. U RH je, na žalost, puno loših primjera, ali vjerujem da to ovdje neće biti slučaj. Raduje me da ima puno novih projekata, koji su spremni za financiranje. Na nama je, na županijskoj razvojnoj agenciji, da pomognemo i u prijavi tih projekata. Na žalost, moram to ovdje napomenuti, kasnimo na iskorištavanju sredstava iz strukturnih fondova EU. Gotovo godinu dana je prošlo, mi nismo iz strukturnih, kohezijskih fondova povukli niti jedan euro – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u izjavi za medije. Županija će biti potpora ovakvim projektima poput Poslovne zone Marof u Lekeniiku, a za nadati se da će i drugi pratiti primjer Lekenika, rekla je zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević.
Ugovorna vrijednost projekta je 32 milijuna 608 tisuća i 320 kuna, od čega su 94,39 posto bespovratna sredstva , a 5, 61 posto, odnosno iznos od milijun i 829 tisuća sufinancira općina Lekenik.

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content