Otvoreni radovi izgradnje magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda Petrinja – Lekenik

Rezanjem vrpce označen je početak radova

U Lekeniku su u ponedjeljak 29. kolovoza svečano otvoreni radovi izgradnje magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda Petrinja – Lekenik. Riječ je o cjevovodu dužine 18,5 km čijom će izgradnjom preko 1.500 stanovnika dobiti kvalitetnu vodu. Procjenjuje se da će izgradnjom ovog vodovoda biti omogućeni priključci za otprilike 5 do 6 tisuća stanovnika na području Lekenika i Petrinje koji se trenutno najvećim dijelom opskrbljuju vodom iz bunara u privatnom vlasništvu. Čast da rezanjem vrpce označi početak radova pripala je načelniku Ivici Peroviću uz podršku župana Ive Žinića, predsjednice Skupštine SMŽ-a Ivanke Roksandić i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića. Radove je blagoslovio lekenički župnik Tugomil Radiček. Nakon svečanosti u Lekeniku, radovi su otvoreni i u Maloj Gorici.

Vrijednost radova, čiji je predviđeni rok završetka proljeće 2017. godine, je nešto viša od 15 milijuna kuna. Ovaj projekt financiraju u devedetpostotnom iznosu Hrvatske vode, a deset posto ravnomjerno su podijelile općina Lekenik, grad Petrinja i Sisačko-moslavačka županija.

Načelnik općine Lekenik Ivica Perović  na otvaranju je rekao – Ovo je dugogodišnji san svih nas u općini Lekenik koji je bio preduvjet za daljnji gospodarski razvoj, jer bez izgradnje ovoga cjevovoda sve daljnje aktivnosti na razvoju općine Lekenik su stopirane. Mi i sada imamo oko 7 km cjevovoda kroz dva naselja koje ne možemo pustiti u funkciju dok se ovaj cjevovod ne izgradi jer sve količine koje trenutno dobivamo iz Velike Gorice  su na vrhuncu.

Gradonačelnik Darinko Dumbović ponovio je važnost projekta i ulogu petrinjske Privrede – Na trasi ovog cjevovoda živi više od tisuću ljudi i njima će za godinu dana, kad budu radovi gotovi, biti omogućen priključak na vodu. Zahvaljujem se direktoru Privrede jer smo napravili što nitko nije u Hrvatskoj. Mi smo kupovali 50 posto kapaciteta vode od Vodoopskrbe Kupa, sa ultra filtracijom smo iskoristili svoje izvore i mi imamo 1 kroz 1 svoju vodu.

Župan Ivo Žinić, koji je zajedno s predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić nazočio svečanosti otvorenja, u ovoj je prigodi, uz ostalo rekao: „Kad su u moj ured prvi put došli i gradonačelnik Petrinje i načelnik Općine Lekenik i direktor „Privrede“ s prijedlogom da krenemo zajednički u realizaciju ovog projekta, ni jednog trenutka nismo dvojili u Sisačko-moslavačkoj županiji. Smatrali smo da je to naš zajednički projekt i ovo je primjer jedne dobre prakse, koju bi trebali koristiti i drugdje, kako bi poboljšali kvalitetu života naših građana. Izgradnjom ovog cjevovoda dobar dio stanovnika koji ovog trena koriste vodu iz bunara upitne kvalitete, dobit će vrlo kvalitetnu vodu. Bitno je naglasiti mogućnost razvoja gospodarstva, ne samo poslovne zone Marof u Lekeniku, nego i turističke ponude općine Lekenik i grada Petrinje.“ Župan je još dodao kako bi volio da se ubrzo krene u razvoj novog projekta, širenja vodovodne, ali i kanalizacijske mreže na području Općine Lekenik.

Predviđeni rok završetka radova je proljeće iduće godine, nakon čega će stanovnici naselja Petrovec, Žažina i Dužica uz državnu prometnicu prvi moći podnositi zahtjeve za priključenje na vodoopskrbnu mrežu. Važnost ovog projekta očituje se i u opskrbi vodom Poslovne zone „Marof“ Lekenik koja će uskoro biti u potpunosti opremljena potrebnom komunalnom infrastrukturom.

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content