Otkrivena Spomen ploča u sjećanje na “Most spasa” – pontonski most u Letovaniću

Otkrivena Spomen ploča u sjećanje na “Most spasa” – pontonski most u Letovaniću

p1170842U povodu 25. obljetnice gradnje pontonskog mosta u Letovaniću, jučer je (nedjelja, 16. 10.) u tom selu pokraj Kupe otkrivena spomen ploča. Ploča je postavljena na komadu konstrukcije koji je jedini sačuvani dio mosta na desnoj obali Kupe, mosta koji je u noći s 1. na 2. listopad 1991. godine  imao presudnu ulogu u spašavanju 20 tisuća ljudi u zbjegu iz pravca Gline, Petrinje i ostatka okupirane Banovine. Ploča je postavljena u organizaciji udruge branitelja Domovinskog rata „Dabrovi“, a otkrili su je predsjednik Udruge „Dabrovi“ Željko Nenadić, te Kristina Ross i Ivica Pereković.

Željko Nenadić, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata „Dabrovi“ koja u svom članstvu okuplja nekadašnje pripadnike 36. inženjerijsko pontonske bojne, i danas, nakon 25 godina, živo se sjeća te listopadske noći: To je bilo strašno i ne ponovilo nikada. Most je bio složen u nemogućim vremenskim uvjetima i s ljudima bez ikakve opreme, nedostajali su dijelovi mosta – prisjeća se Nenadić.

Most su u roku od 24 sata zajedničkim snagama izgradili vojnici i žitelji Letovanića. Mještani Letovanića su osim toga iscrpljene ljude nakon prelaska mosta primali u svojim kućama i tako im omogućili privremen smještaj i toliko potrebnu skrb. Zbog te je činjenice načelnik Općine Lekenik Ivica Perović s ponosom danas sudjelovao u otkrivanju spomen ploče: Danas se prisjećamo dramatičnih događanja iz 1991. godine,  koja su bila stravična ne samo za stanovnike bližeg područja Petrinje i Gline nego cijele Banovine. Trebalo je zaprimiti žitelje koji su nasilno potjerani sa svojih ognjišta. Ovaj most bio je prolaz spasa. Otkrivanju spomen ploče uz načelnika Perovića, prisustvovao je i Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić koji je kao pripadnik Glinske čete te noći osobno bio u Letovaniću.

Most je tijekom Domovinskog rata imao važnu ulogu u obrani Siska i Zagreba, a bio je u funkciji do 1997. godine.

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content