OBILJEŽEN FAŠNIK U DJEČJEM VRTIĆU LEKENIKU I PODRUČNOJ OSNOVNOJ ŠKOLI ŽAŽINA

Fašnička su događanja dio hrvatske nacionalne kulturne baštine: Zvončari su uvršteni na UNESCO-listu nematerijalne baštine, Riječki Karneval je uz Rio i Veneciju najpoznatiji u svijetu, Samoborski i Turopoljski fašnik imaju dugu tradiciju, gotovo svaki kutak Lijepe naše njeguje svoje pokladne običaje…

U skladu pokladnog ozračja načelnik Općine Lekenik Ivica Perović dana 13. veljače 2024. godine posjetio je Dječji vrtić Lekenik i Područnu Osnovnu školu Žažina i prigodno podijelio krafne.

Fašnička događanja djeci rane i predškolske dobi omogućuju im slobodno izražavanje emocija bez ustezanja, vriskom, pokretom, simboličkom destrukcijom, neobuzdanim igrama i ritualima, da simbolički pobijede i kazne ono što ih plaši, zbunjuje i sputava, da se maskiranjem pretvore u ono što žele.

Prilikom posjete načelnika Općine Lekenik Ivice Perovića u Dječjem vrtiću zatekla ga je vesela pokladna atmosfera u kojem su mališani bili maskirani u razne likove: gusare, super junake, vještice, princeze, kosture.

Zadivljen organizacijom i maskama fašnika u Dječjem vrtiću Lekenik načelnik Općine Lekenik uputio se u Područnu Osnovnu školu Žažina isto tako vidjeti nasmijana maskirana dječja lica.

Ovim putem zahvaljujemo se svim odgojiteljicama, učiteljicama i ravnateljicama koje se redovno brinu o upoznavanju naših najmlađih sa važnim tradicijama hrvatske nacionalne kulture.

Kako je to obilježen fašnik u Dječjem vrtiću Lekenik i  Područnoj školi Žažina-Sela možete vidjeti u fotogaleriji.

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content