Nagrada “Vicko Andrić” za doprinos lokalnoj zajednici gospodinu Božidaru Škofaču iz Letovanića

Odbor Nagrade “Vicko Andrić” pod predsjedanjem pomoćnice ministra Sanje Šaban na sjednici održanoj 10. srpnja 2015. godine donio je odluke o dobitnicima Nagrade “Vicko Andrić” za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Republici Hrvatskoj  za 2014. godinu.

Nagrada “Vicko Andrić” dodjeljuje se za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Republici Hrvatskoj i to za postignuća u konzervatorsko-restauratorskim radovima na očuvanju kulturne baštine, istraživanju i dokumentiranju kulturnih dobara, razvoju konzervatorske i konzervatorsko-restauratorske struke i unaprjeđenju sustava zaštite kulturne baštine te očuvanju i obogaćenju ukupnog fundusa kulturne baštine Republike Hrvatske.

Dobitnik nagrade za doprinos lokalnoj zajednici koja se dodjeljuje  pojedincima ili udrugama civilnoga društva za doprinos lokalnoj zajednici na očuvanju ili promociji kulturne baštine je prof. Božidar Škofač iz Letovanića.

Na dodjeli nagrade prisustvovao je i načelnik općine Lekenik, Ivica Perović te HKUD Poculica iz Letovanića.

Obrazloženje Nagrade “Vicko Andrić” za doprinos lokalnoj zajednici gospodinu Božidaru Škofaču iz Letovanića

Nagrada “Vicko Andrić” za doprinos lokalnoj zajednici dodjeljuje se prof. Božidaru Škofaču za aktivno, sustavno višegodišnje sudjelovanje u očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja na području graditeljske tradicijske baštine, etnografskih predmeta, kao i zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Gospodin Božidar Škofač u nastojanju očuvanja kulturne baštine svoga zavičaja već dugi niz godina aktivno i neumorno sudjeluje u zaštiti graditeljske tradicijske baštine, zaštiti etnografskih predmeta kao i u zaštiti nematerijalne baštine.
Jedna od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj upravo je zbirka Božidara Škofača, čije je formiranje započeo u rodnoj kući s naslijeđenim predmetima starog pokućstva. Zbirka danas broji više od 5.000 predmeta i zaštićeno je kulturno  dobro Republike Hrvatske. Među etnografskim predmetima posebno se ističu bogati uporabni tekstil i raskošne nošnje. Dio zbirke je otvoren za javnost i do danas ju je razgledalo oko 10.000 ljudi.
Na zaštiti arhitekture prof. Škofač radi od 1975. godine kada je pokrenuo obnovu naslijeđene djedovske kuće, drvene katnice s „hrvatskim vezom“ izgrađene 1793. godine. U razdoblju od 1995. do 1998. godine slijedila je kupnja i obnova dviju tradicijskih katnica na susjednoj parceli u kojima je danas zbirka i galerija slika. Godine 2000. organizirao je obnovu barokne kapele sv. Fabijana i Sebastijana, zaštićeno kulturno dobro RH, iz 18. stoljeća. U zahvatima obnove koji su trajali dugi niz godina vlastitim je radom, sakupljanjem materijala i financijskih sredstava, u suradnji s mještanima, uspio obnoviti  krovište, temelje, kor, toranj, limariju, ogradu i raspelo pred kapelom.
U razdoblju od 2005. do 2014. na vlastitoj je parceli obnovio 5 drvenih zgrada: 3 katnice, 1 prizemnicu te krušnu peć i radni atelijer, koristeći uglavnom svoja financijska sredstva. Također je otkupio i obnovio najstariju kuću u selu izuzetne vrijednosti, monumentalnu drvenu katnicu Vukčevu hižuiz 1763. godine. Nakon obnove opremio ju je pripadajućim inventarom te ju je 2014. stavio u funkciju cijelog sela. Kuću koriste KUD-ovi, vinogradari, likovne kolonije, a služi i za povremene izložbe, radionice, igraonice i slično.
U istom razdoblju potaknuo je s udrugom vinogradara i voćara „Sv. Bartol Letovanićki Vrh“, obnovu drvene kapele sv. Bartola (Ranjenog Isusa) iz 1878. u Letovanićkom vrhu. Aktivno je pomagao vlasnicima tradicijskih kuća u središtu naselja savjetima kod obnove njihovih zgrada koje su zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.
Naglašavamo da je Letovanić rijetko naselje u Hrvatskoj u kojem je obnovljeno više od desetak zgrada.
U svim oblicima provedene zaštite gospodin Škofač je surađivao aktivno, poštujući pri tome zakone konzervatorske struke i surađujući s muzealcima te s konzervatorima nadležnih odjela.
U tijeku poplava, koje su zadesile naselje u tri navrata tijekom proljeća i ljeta 2014. godine aktivno je spašavao pokretnu i nepokretnu baštinu te je na nekoliko zgrada financirao sanaciju  nastalih šteta (izmjena podova, sanacija namještaja: škrinje, ormari i dr.).
Godine 1975. formirao je KUD „Poculica“. Od osnutka pa do danas je koreograf i umjetnički voditelj te sakupljač izvornih napjeva, običaja i načina odijevanja za pojedine prigode kako bi ih mogli autentično prezentirati. Od zaborava su spasili dvadesetak plesova i kola te stotinjak pjesama. Također njeguju i čuvaju stara glazbala i način rekonstruiranja nošnje poznate po „teškom“ baroknom crvenom vezu razigranih cvjetnih motiva.
Godinama u Letovaniću organizira Smotru izvornog folklora Pokuplja, Turopolja i Posavine na kojoj se revitaliziraju vrijednosti naše nematerijalne kulturne baštine kao što su običaji, košaraštvo, bačvarstvo, vezovi i slično. Uz navedeno još se predstavljaju tradicijski sportovi, plovidba Kupom u starim čamcima i podsjećanje na nekadašnje lađare „kumpase“ koji su teglili lađe sa žitom.

preuzeto sa: www.min-kulture.hr

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content