Lekeničko pokuplje u iščekivanju vodenog vala

Pripreme za nadolazeće vodeni val koje se očekuje u noći sa subote na nedjelju tijekom današnjeg dana (subota) bile su užurbane i u kasnim popodnevnim satima privedene kraju. Na terenu su sve službe, vatrogasci, DUZS, MUP, Crveni križ, Civilna zaštita. Svim aktivnostima rukovode djelatnici Hrvatskih voda i Općine Lekenik te domaći vatrogasci. Tatjana Dovranić-Kardaš i Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda te načelnik Ivica Perović i zamjenica mu Marica Zlovolić na terenu su gotovo neprekidno posljednja tri dana. Posljednja tri dana intenzivno se radilo na lokacijama na kojim je voda mogla zaprijetiti kućama u branjenom području Letovanića i Starog Broda, a zečjim nasipima brane se i ugrožene kuće u nebranjenom području. Nažalost, vikend naselja u nebranjenom području Žažine, Letovanića i Starog Broda ponovo su poplavljena. Najveći zahvat je bio zatvaranje Obedskog kanala kojim bi voda iz Kupe poplavila Letovanić “odostraga”  i on je u subotnjim popodnevnim satima završen. Općina je osigurala i obilazak te dovoz pića i hrane za ugrožene u odsječenim naseljima lekeničkog pokuplja. Osigurana je i pitka voda.

Letovanić je danas posjetio rukovoditelj obrane od poplave Ivica Plišić pri Hrvatskim vodama, a nešto kasnije i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Obojica su izrazila zadovoljstvo učinjenim sanacijama sustava za obranu tijekom godine što se vidi u pripremi za nadolazeći vodeni val. Ministar Jakovina pohvalio je suradnju i rad lokalne samouprave na čelu sa načelnikom Ivicom Perovićem koja je puno napravila u svim radnjama i koordinacijama, te  cijelu zajednicu, počev od mještana, vatrogasaca, civilne zaštite i dobrovoljaca koji su par dana radili na obrani.

Dan ranije, u petak, Letovanić je posjetio i župan SMŽ-a Ivo Žinić u pratnji dožupana Marina Piletića, koji je već i prije bio upoznat sa obnovljenim nasipima koji su sada olakšali obranu. Također je obišao mještane i vatrogasce u aktivnostima obrane od poplave. U noći subotu na nedjelju i nedjelju ujutro očekuje se najveći vodostaj.

 

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content