8. sjednica Stožera civilne zaštite Općine Lekenik

Dana 18.03.2020. godine održana je 8. sjednica Stožera civilne zaštite Općine Lekenik na kojoj su donesene sljedeće mjere i preporuke:

 

  1. Operativne mjere:

 

  1. Predlaže se Općinskom načelniku Općine Lekenik aktiviranje operativnih snaga Hrvatskog crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Sisak (GDCK) i operativnih snaga vatrogastva
    1. Općina Lekenik će u suradnji sa GDCK Sisak i DVD-ima na području općine osigurati stručnu i kontroliranu pomoć pri nabavi temeljnih namirnica i lijekova svim mještanima Općine Lekenik koji su starije životne dobi, nemoćni i bez obitelji.
    2. U svrhu provedbe ove mjere mještani Općine Lekenik koji su starije životne dobi, nemoćni i bez obitelji mogu se javiti za vrijeme radnog vremena općine (08:00 – 16:00 sati) na broj telefona 527-811 te iskazati svoju potrebu.
    3. U vremenu od 16:00 sati do 20:00 sati naprijed navedene osobe mogu iskazati svoje potrebe na broj telefona GDCK 545-094.
    4. Nakon 20:00 sati ovi mještani svoje eventualne potrebe za pomoći mogu iskazati pozivom na broj 112.
    5. Ostale informacije o koronavirusu građani mogu dobiti na jedinstveni broj 113 koji je u funkciji 24 sata dnevno ili na internetskoj stranici koronavirus.hr

 

  1. Nalaže se zapovjedniku VZO Lekenik održavanje sjednice zapovjedništva VZO Lekenik (preporuča se telefonska sjednica) s ciljem utvrđivanja točnog stanja raspoloživih operativnih vatrogasaca, osobne zaštitne opreme i vozila.

 

  1. Od dana 19.03.2020. do opoziva VOC Lekenik biti isključivo u funkciji provedbe vatrogasnih intervencija temeljem Zakona o vatrogastvu i mjera, uputa i preporuka koje donosi Stožer civilne zaštite RH i Stožer CZ Općine Lekenik. U VOC Lekenik mogu dolaziti i u njemu boraviti samo zaposlenici istog i osobe u sustavu CZ, odnosno osobe kojima to osobno dozvoli zapovjednik VZO/VOC Lekenik.

 

  1. Ostale mjere:

 

  1. Od dana 19.03.2020. do opoziva Jedinstveni upravni odjel, načelnik i zamjenik načelnika ne primaju stranke i građane. Sva potrebna komunikacija može se ostvariti elektroničkim sredstvima komunikacije čiji se podaci nalaze na službenoj internetskoj stranici Općine Lekenik www.lekenik.hr. U slučaju iznimne potrebe elektroničkim sredstvima komunikacije može se dogovoriti rad sa strankom u za to posebno određenoj prostoriji Općine Lekenik i u točno dogovoreno vrijeme.

Naprijed navedena mjera se ne odnosi na žurne javne službe.

 

  1. Od dana 19.03.2020. do opoziva Komunalno poduzeće Lekenik (KPL) svodi rad sa strankama i građanima isključivo samo na dogovore oko ukopa pokojnika. Sva druga potrebna komunikacija može se ostvariti elektroničkim sredstvima komunikacije čiji se podaci nalaze na službenoj internetskoj stranici Komunalnog poduzeća Lekenik www.kpl.hr.

Posljednje ispraćaje pokojnika preporučuje se održati samo u krugu obitelji pokojnika. Pri obredu ukopa izbjegavati socijalni kontakt te se pridržavati osobnih preventivnih mjera          (izražavanje sućuti bez kontakta, dezinficirati i prati ruke nakon pogreba, ne zadržavati se u zatvorenom prostoru mrtvačnice).

Djelatnicima KPL preporuča se korištenje osobne zaštitne opreme (OZO) i primjena mjera osobne prevencije.

Preporuča se da se obred pogreba vrši bez unošenja pokojnika u mrtvačnicu (na otvorenom prostoru ispred mrtvačnice).

 

  1. Pozivamo i dalje na strogu i discipliniranu primjenu uputa, mjera i postupaka koje preporuča i nalaže Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, a posebno one koje se odnose na ograničavanje javnih skupova i okupljanja, primjenu osobnih preventivnih mjera, mjera samoizolacije i preporuka za očuvanje zdravlja osoba starije životne dobi.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

 

NAČELNIK STOŽERA
CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE LEKENIK
Marin Čačić

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content