20. obljetnica pogibije zapovjednika 57.brigade “Marijan Celjak” brigadira Stjepana Grgca Grge i 20.obljetnica VRA Oluje Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti

Dana, 04.08.2015.g. u Kotar šumi blizu Petrinje kod spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule branitelje, dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 20. obljetnica Vojno-redarstvene akcije Oluja, kao i 20. obljetnica pogibije zapovjednika 57. brigade Hrvatske vojske „Marijan Celjak”, brigadira Stjepana Grgca.Na području grada Petrinje, na mjestu gdje je 4. kolovoza 1995. godine, jedan od legendarnih zapovjednika 57. brigade poginuo u neprijateljskoj zasjedi. Na tom je mjestu 1996. otkriven spomenik s njegovim poprsjem i spomen pločom s imenima stradalih hrvatskih branitelja u Oluji na ovom području.

Uz djecu pokojnog Stjepana Grgca, sina Gorana i kćer Maju, kod spomenika su vijence položila i svijeće zapalila izaslanstva Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje i Općine Lekenik te braniteljskih udruga. Molitvu je predvodio vlč. Mladen Vidak, upravitelj Župe Žažina, a o Stjepanu Grgcu govorio je bojnik u miru Stjepan Kolarec koji je istaknuo kako je Grgac od prvog dana sudjelovao u obrani domovine kao pripadnik vojne policije, zatim je prešao u 57. samostalnu bojnu gdje je 1993. godine završio tečaj za zapovjednika bojne. Nakon toga je na Vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio časničku školu kao najbolji u klasi i preuzeo mjesto zapovjednika brigade na kojem je ostao do pogibije.

 

Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović istaknuo je kako je najveća žrtva dati svoj život u stvaranju Republike Hrvatske, a upravo tu je žrtvu dao i brigadir Grgac koji je te ’95-te bio najviši vojni čin koji je poginuo u Domovinskom ratu…

 

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić bio je tada zapovjednik 78. samostalnog bataljuna i često je surađivao s Grgcom. Sretali su se redovito na koordinacijama, naročito uoči Oluje koja je, kako je istaknuo župan, bila dugo i pomno planirana akcija.Žinić je dodao kako ipak nitko nije očekivao da će ta operacija trajati samo četiri dana, iako je hrvatska vojska bila spremna, a njene zapovjednike je krasila iznimna hrabrost.

 

Dodajmo kako na obilježavanju nije nazočila Stjepanova supruga Božica koja je istovremeno na svečanoj akademiji u Zagrebu primala odlikovanje za svog supruga koji je za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga RH te za osobite vojne zasluge u njihovu ustroju i razvitku posmrtno odlikovan Redom bana Jelačića.

Nakon što su položeni vijenci i upaljene svijeće brojno mnoštvo otišlo je do groba pokojnog Grge.

Nakon mise zadušnice u župnoj crkvi Sv. Nikole i Sv. Vida u Žažini uslijedio je domjenak i ugodno druženje.

 

Saznajte više o Općini Lekenik

Općina Lekenik
Skip to content